Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT Galerija SKC 2015-12-01 20:00h
  ŽIVOTINJE - Mihailo Vasiljević


KONTAKT Galerija SKC Kragujevac
ŽIVOTINJE -  Mihailo Vasiljević, utorak 1. decembar 2015. u 20h. 

Izložba Životinje, autora Mihaila Vasiljevića biće otvorena u KONTAKT Galeriji SKC, u utorak 1. decembra 2015. u 20h. Izložba će trajati do 25. decembra 2015. 


Iako se način na koji zavisimo od životinjskog sveta znatno promenio od vremena prvih pećinskih crteža, slikovno predstavljanje životinja i dalje je jasan pokazatelj stanja naše vrste. Ovaj rad je svojevrstan katalog igračaka – malih [2–10 cm], plastičnih, realistički modelovanih figurica. Glavne karakteristike bezbrojnih varijacija ovih proizvoda, koje na globalno tržište plasiraju nepoznate kineske kompanije, jesu mala veličina i greške u izradi, koje su u suprotnosti sa njihovim fotografskim realizmom. Poze i pokreti figurica nastali su po uzoru na fotografije pravih životinja i ove makrofotografije jesu svojevrsno vraćanje – ne na stvarne životinje, već na njihove fotografske predstave. S obzirom na drastično uvećanje (na finalnim fotografijama igračke su uvećane od 10 do 50 puta), u centar pažnje dolaze detalji koji se prilikom običnog gledanja ne vide. Nesavršenost koja na ovaj način postaje vidljiva direktno korespondira sa veštačkom slikom živog sveta – neophodnom utehom za ekološku katastrofu u kojoj svi učestvujemo. 

Vizuelna hiperboličnost fotografija odgovara zastrašujućoj predstavi životinja koju daju same figurice. Bilo da se čitaju kroz polje ekologije, psihologije ili ekonomije, fotografije Životinja jesu ambivalentni uzorci izvučeni iz beskonačnog lanca neograničene potrošnje slika i proizvoda. U vreme kada je, uz pomoć naprednih tehnologija, životinjsko meso postalo masa ne sasvim različita od plastike, ove fotografije imaju zlokobnu simboličku vrednost za buduće razumevanje minijaturnog značaja živog sveta.

Mihailo Vasiljević 2014.

---

[...] Modelovanje plastičnih figurina životinja deo je duge istorije čovekovog posmatranja faune i stvaranja njene vizuelne reprezentacije u pokušaju da joj se približi, da je razume i naposletku da je savlada i kontroliše. Od najranijih pećinskih crteža, ta slika i svakako njena namena su se kontinuirano menjale, uvek u bliskoj relaciji sa kontekstom vremena, geografskog područja i tekovinama civilizacijskog progresa. Danas su ove predstave najpre uslovljene, kao i sve ostalo, rapidnim razvojem tehnologije i mogućnostima manipulacije digitalnom slikom, oličenim i u nekim bizarnim primerima poput sajta Switch Zoo, gde uz nekoliko poteza mišem posetilac, iz čiste zabave, refiguracijom delova tela životinja može da kreira nove animalne vrste. U specifičnom  fotografskom postupku, beleženjem detalja nesavršenosti izrade, „anatomskih“ grešaka kineskih  igračkica, Vasiljević upravo otvara neka od pitanja našeg kompleksnog i često kontradiktornog odnosa prema životinjskom svetu. Autor ih razmatra sa različitih aspekata, najpre u kontekstu posledica društvenih, naučnih, tehničkih dostignuća i promena koje u današnje vreme  kulminiraju ozbiljnim, čak dramatičnim narušavanjem svake veze koja je ranije postojala između čoveka i prirode. „Zašto gledamo u životinje?“, zapitao se u kultnom istoimenom eseju teoretičar, pisac i art kritičar John Berger, objašnjavajući kako su tokovi industrijalizacije i ubrzanog urbanog razvoja doveli do fizičke i društvene marginalizacije životinje. Ona je postala biomašina, zabavan sadržaj, uspomena čoveka na njegovo nekadašnje neposredno okruženje, nemoćna više, kako kaže Berger, da odreaguje na naš pogled: „Tu leži krajnja konsekvenca njihove marginalizacije. Taj pogled između životinje i čoveka, koji je možda odigrao ključnu ulogu u razvoju ljudskog društva, i sa kojim su, u svakom slučaju, ljudi živeli do pre manje od jednog veka, je nestao” [John Berger, Why We Look at Animals].

Radikalne transformacije i nova distanciranost dolaze sa virtuelnim dobom i našim posmatranjem i doživljajem svega, uključujući i životinje, kroz kompenzacione slike istih.  Sociološkinja Linda Kalof u opsežnoj studiji Looking at Animals in Human History, u osvrtu na aktuelni trenutak, primećuje da je gubitak autentičnosti životinja ono što najviše uznemiruje, doprinoseći njihovom daljem otuđivanju i naposletku nestanku, sa velikom verovatnoćom da će jednog dana, slično kao u naučno-fantastičnoj priči Philipa K. Dicka Do Androids Dream of Electric Sheep?, oko nas šetati samo kao simulacije. Modelovane prema fotografskom predlošku,  u materijalu koji je postao jedan od sinonima za ekološku katastrofu, životinje na Vasiljevićevim fotografijama nemo poziraju u svoj svojoj artificijalnosti i grotesknosti. One su više nego direktno svedočanstvo o vremenu konstantne kompeticije ekonomskih sistema, migracije iz realnog u virtuelno, one postaju snažna metafora za ljudsku prirodu, našu ambicioznost, nemilosrdnost i želju da kontrolišemo, manipulišemo i osvajamo svet oko sebe.

Iz teksta Miroslava Karića, "Životinje: Mihailo Vasiljević", 2013.
 

Mihailo Vasiljević (Beograd, Srbija, 1981) je diplomirao 2005. godine na Katedri za fotografiju, Akademija umetnosti BK, Beograd. Master studije Teorije umetnosti i medija završio 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Skorašnje izložbe: Different Worlds, Galerija Photon, Ljubljana, Slovenija; Trans. [solo], Galerija Remont, Beograd, 2015; Convergence PHX-BG, ASU Art Museum Gallery, Feniks, Arizona, 2014; Srpska mitologija [solo], Galerija Centra za kulturu Sopot, 2013; R. V. najbolje zna [solo], Savremena galerija, Zrenjanin, 2013; Fotodokumenti 02, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, 2012; Životinje [solo], Gradska galerija, Požega, 2012; Symbiosis, BJCEM festival, Solun, 2011.
Od 2009. godine predaje na Katedri za vizuelnu umetnost, NOVA akademija umetnosti, Beograd. Od 2011. godine ko-osnivač i ko-urednik Centra za fotografiju (zajedno sa Ivanom Petrovićem). Piše o različitim aspektima fotografije.

 

 

 


mihailo vasiljevic 1.jpg


http://mihailovasiljevic.com/


<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner