Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
Galerija SKC 2017-03-07 20:00h
  DEMASKIRANJE - Andrea Dramićanin


Izložba Demaskiranje, autorke Andree Dramićanin biće otvorena u Galeriji SKC u utorak, 7. marta 2017. u 20h. Izložbu će otvoriti Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti. Publika će izložbu moći da pogleda do 31. marta 2017. 

ZA ŽIVOT BEZ STIDA 

U vremenima u kojima je zakon podržavao torturu kao oblik kažnjavanja, vršenja diskriminacije i progona, nastao je veliki broj predmeta - sprava za mučenje.

One
  predstavljaju jedinstvena ostvarenja ljudskog duha i svedoče o mogućnostima interpretacije degradacije i uništenja ljudske jedinke (psihološki i fizički) od strane drugog ljudskog bića u ime interesa pojedinca ili organizovane većine. 

Maske srama, osmišljene tokom srednjg veka u Škotskoj,  korišćene su za mučenje i ponižavanje osoba osuđenih zbog nedoličnog ponašanja. Ove sprave, predstavljale su vid legitimnog ukidanja sposobnosti govora u cilju eliminacije zloupotrebe od strane osuđenog. Konstrukcija maske onemogućavala je da se otvaraju usta, guta pljuvačka, a gvozdena konstrukcija ostavljala je ozbiljne povrede i trajne ožiljke na licu i glavi kažnjenika. Pored brutalne funkcije ove su maske imale i precizno razrađenu formu i zavidan estetski kvalitet.  Ženske maske imale su nagalšen jezik i uši,  kao simbol za ogovaranje i prisluškivanje.  Muške maske imale su izgled svinjske glave ili svinjski nos.
 

Uskraćivanje dostojanstva i samopoštovanja jedinki nad kojom se tortura sprovodi, javnost ovakvih procesa, nanošenje psihičkog i fizičkog bola  jesu elementi sadržani u svakom istorijskom primeru procedure mučenja. Od spaljivanja veštica, inkvizicije, logora smrti do snimaka likvidacije vojnih zarobljenika koji su nažalost i danas prisutni i svima nama dostupni na internetu. Mučenje je danas zakonom zabranjeno i predstavlja kršenje ljudskih prava.  Ipak svakodnevno je prisutno, prikriveno u formi različitih oblika  nečovečnog ponašanja u svakodnevnom okruženju - mobing, porodično nasilje, vršnjačko nasilje, medijski linč,  uvršteni su u rečnik svake odrasle i ne samo odrasle osobe danas.
Izmeštanjem iz realnog upotrebnog konteksta ovaj bizarni predmet u radu Andree Dramićanin ostvaruje određenu simboličku dimenziju. 

Maske su prikazane na providnim folijama postupkom hemijskog srebrenja (kojim se pravi ogledalo) i postavljene tako da slobodno lebde u prostoru. Transparentnost i uvećanje dimenzija neki su od načina kojima umetnica skreće pažnju na značajne komponente torture - svedočenje okoline i odgovornost svih učesnika društva u tom procesu.  Pod kojim okolnostima se briše granica između prilježnog obavljanja dužnosti  (dizajniranja i izrade sprava za mučenje, projektovanja gasnih komora, sprovođenja zakonom propisanih zločina npr.) i uživljavanja u ulogu mučitelja?  Ispravnog, onog koji je na pravoj strani. Na strani jačih, ne nužno brojnijih dominatora. Andrea nas postavlja u blago nelagodnu poziciju, tenizija se ostvaruje kroz integrisanost sablasnih prikaza sa prostorom kojim se kreću posetioci izložbe. Aveti savesti i straha monumentalni su i prisutni. Podsećaju da se mučenje  dešava uvek pred našim očima, da smo ga svesni i da u njemu učestvujemo samim tim što znamo da postoji. I čini da se zbog toga postidimo.  

Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti 

 

Andrea Dramićanin rođena je 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (2009-2015), odsek vajarstvo. Poslednji semestar master studija završila je na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris, kao stipendista Vlade Francuske (2014-2015).Živi i radi u Beogradu.

Samostalne izložbe:

2016. And how about you ? / Kunstpunkte / Dizeldorf, Nemačka
2016. THIS IS WHAT IS NOT / Andrea Dramićanin i Maja Djordjević / U10 art space, Beograd, Srbija
2015. Dramićanin u Kolarcu, Galerija Kolarac, Beograd, Srbija
2015. Veruj vredi,Andrea Dramićanin i Maja Đorđević, Galerija FLU, Beograd, Srbija
2015. Bezlični, Galerija Flu, Beograd, Srbija
2015. Otisci, Ogradna galerija, Valjevo, Srbija
2013. Otisci, Ulična galerija, Beograd, Srbija

Grupne izložbe:
2016. Godišnja ižložba galerije Kolarčeve žadužbine,Galerija Kolarac, Beograd, Srbija
2014. Sound and Visions festival, Galerija Otvoreni prostor, Majdanpek, Srbija
2014. Civil Provision, Galerija KCB, Beograd, Srbija
2013. What Can I Not Know About You, Galerija Java, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2013. Bauhaus Goes South-East Europe: City Lab Mostar , Mostar, Bosna i Hercegovina
2013. Studenti FLU,Glashouse muzeja Macura, Novi Banovci,Srbija
2013. Student & Faculty international exchange, izložba crteža, Maclaren Art centar, Ontario, Kanada

Predavanja:
2013. Savamala ArtSample #6 - Andrea Dramićanin i Tijana Radenković

Nagrade:
2015. Fondacija Vladimir Veličković,druga nagrada, Beograd, Srbija
2014. Beta i Rista Vukanović, velika nagrada , Beograd, Srbija
2013. Sreten Stojanović, Beograd, Srbija
2012. Ilija Kolarević , Beograd, Srbija
2012. Stevan Knežević, Beograd, Srbija

Kontakt:
e-mail : dramicanin.andrea@gmail.com
http://cargocollective.com/andreadramicanin


andrea dramicanin 2.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner