Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT GALERIJA 2017-03-14 20:00h
  MATTER OF FACT - Svetlana Maraš


MATTER OF FACT je multimedijalni projekat srpske kompozitorke i zvučne umetnice Svetlane Maraš. U svom radu, tokom godina, ona je pokazala veliko interesovanje za odnos između muzike i teksta što je rezultovalo radiofonskim i elektro-akustičkim delima u kojima upotrebom cut-up metoda prvenstveno, ispituje potencijal fuzije govornog jezika i organizovanog zvuka.
Ovaj rad je nastao korišćenjem mnogobrojnih intervjua napravljenih sa umetnicima/umetnicama širom sveta. Fragmenti ovih intervjua izvučeni su iz originalnog konteksta da bi se napravile nove kompozicije koje bogate semantičkom ambivalencijom, pružaju mogućnost višestruke interpretacije.

Matter of fact je priča o individui u doba rapidnog tehnološkog razvitka i drastičnih socio-političkih promena, o egocentrizmu modernog sveta.
Matter of fact čini 5 kompozicija: Myself, People, Society, Depression, Differences.

Rad je premijerno predstavljen na festivalu CTM u Berlinu 2016. godine.  

Izdanje DVDa podržao je Grad Kragujevac.
  
 
Svetlana Maraš (1985) je kompozitorka i zvučna umetnica iz Srbije. Godinama unazad aktivna je na polju eksperimentalne muzike kod nas i u inostranstvu. Studirala je kompoziciju u Beogradu i usavršavala se na kursevima i radionicama širom sveta (Mozarteum Summer Academy, KlangKunstBuhne - UDK Berlin, Bang on a Can Institute, Columbia University…), a magistrirala je u Medijskoj laboratoriji Aalto Univerziteta u Helsinkiju gde je i radila kao naučni saradnik. Dvostruka je dobitnica stipendije Fonda za Mlade talente za studije u inostranstvu. Prva je dobitnica stipendije (fellowship) iz Srbije za studije kompozicije na Bang on a Can letnjem institutu, gde je radila sa David Lang-om, predavačem na Jejlu i dobitnikom Pulicerove nagrade za muziku. 
 
Rad Svetlane Maraš obuhvata polje nove muzike i sound art-a i kreće se od performansa preko interaktivnih instalacija do elektro-akustičnih kompozicija i raznih drugih formi zvučne umetnosti. Svetlana je dobitnica nagrade Vitomir Bogić koju dodeljuje Radio Beograd, za najboljeg mladog radiofonskog stvaraoca 2012. godine. Od 2016. upravlja Elektronskim studiom Radio Beograda.

Svoje radove je predstavila u Multimedijalnom centru Gantner (Bourogne), Onassis Kulturnom centru (Atina), Muzeju savremene umetnosti (Beograd), Festivalu savremene muzike u Hadersfildu,  Međunarodnom muzičkom institutu (Darmštat), MOTA - Museum of transitory art (Ljubljana), Izlogu Suvremenog zvuka (Zagreb), CTM festivalu (Berlin), na konferencijama The Global Composition (Darmštat), ICMC (Njujork) i ISEA - International Symposium of Electronic Arts (Dubai), na Orpheus Institututu za muzičko istraživanje (Gent), i na mnogim drugim mestima širom sveta. Iza sebe ima nekoliko stručnih publikacija na engleskom jeziku. 

www.svetlanamaras.com
 
 

svetlana maras plakat.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner