Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT GALERIJA 2017-03-28 20:00h
  FOTO-FORUM, razgovori o fotografiji


KONTAKT Galerija SKC 
Promocija knjige “FOTO-FORUM, razgovori o fotografiji” i otvaranje izložbe FOTO-FORUM REVIJA, utorak, 28. mart 2017. u 20h. 

Promocija knjige “FOTO-FORUM, razgovori o fotografiji”
Učestvuju: 
Ivan Petrović, umetnik - autor i priređivač izdanja
Maida Gruden, istoričarka umetnosti - urednica likovnog programa DKSG 
Razgovor vodi: Ivan Arsenijević

Foto-forum - ciklus razgovora o fotografiji, koji je realizovan tokom 2010. i 2011. godine na inicijativu umetnika Ivana Petrovića u okviru Likovnog programa Doma kulture Studentski grad, sada u formi štampanog izdanja donosi sažete diskusije sa održanih susreta. 
Na dvanaest Foto-foruma, koliko ih je ukupno održano, razmatrani su događaji, produkcija i pojave relevantni za lokalna fotografska dostignuća iz oblasti umetnosti i popularne kulture. Obuhvaćen je period od polovine sedamdesetih godina 20. veka do sredine dvehiljaditih, zajedno sa pojavom savremenih fenomena koji postaju prisutni na društvenim mrežama. Na taj način je ukazano na različite vidove fotografskih praksi koje su, iako zastupljene u našem okruženju, bile vrlo malo ili nimalo poznate. 
Na Foto-forumu se predstavilo šesnaestoro autora, kustosa i istoričara umetnosti: Vesna Mićović, Dragan Petrović, Mihailo Vasiljević, Ivan Petrović, Ljubomir Šimunić, Slavko Timotijević, Goran Micevski, Slađana Petrović Varagić, Miroslav Karić, Goranka Matić, kolektiv „Belgrade Raw“ (Andrej Filev, Darko Stanimirović, Nemanja Knežević, Luka Knežević Strika), Ivan Zupanc, Ivan Arsenijević i Aleksandrija Ajduković. 

Knjiga ima 300 strana i sadrži 217 fotografija i ilustracija.
Izdavač: Dom kulture Studentski grad, 2016.

FOTO-FORUM REVIJA

„Izložba „Foto-forum revija“ ilustrativnog je karaktera i bazirana na odabiru radova onih autora koji su se predstavili na pomenutim razgovorima. Izložba je razmatrana sa istog stanovišta koje Foto-forum definiše kao platformu za istraživanje i promovisanje fotografije kao složenog društvenog fenomena, sa tendencijom ostvarivanja proširenog okvira delovanja. Iako po prirodi problema koji ispituje ovakav model izložbe stoji u izvesnom istorijskom zakašnjenju, ona se pojavljuje kao inicijativa koja pruža mogućnost novog sagledavanja fotografije kod nas. U tom smislu, ideja koja stoji iza ove izložbe pokušava da ukaže na neophodnost novog načina vrednovanja fotografije u domaćem kulturnom prostoru i da podsticaj za razmatranje nove kulturne istorije ovog medija u Srbiji: njegovog „ponovnog otkrivanja“.
Na izložbi će biti prikazani radovi Dragana Petrovića, Ljubomira Šimunića, Gorana Micevskog, Goranke Matić, Ivana Arsenijevića, Ivana Zupanca, Vesne Mićović, Aleksandrije Ajduković, Mihaila Vasiljevića, Ivana Petrovića, Kolektiva Belgrade Raw, uključujući i deo dokumentacionog materijala vezanog za rad „Srećne galerije“ Studentskog kulturnog centra u Beogradu.“  
(Ivan Petrović, izod iz teksta kataloga)

Autori izložbe su Ivan Petrović i Maida Gruden.

Izložba će biti otvorena do 9. aprila 2017.


fotoforum Ljubomir Simunic SVILENA VREMENA 1973-1980 polaroid.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner