Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT GALERIJA 2017-05-20 20:00h
  DRUGA NAJVAŽNIJA STVAR – Mića Stajčić


Izložba Druga najvažnija stvar autora Miće Stjčića biće otvorena u KONTAKT Galeriji SKC u subotu 20. maja 2017. godine u 20 h. Izložbu će otvoriti Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti. Izložba će biti otvorena do 5. juna 2017.

Druga najvažnija stvar
 

Rad Miće Stajčića najčešće se povezuje sa kritikom potrošačkog društva, provokativnim tonom i humorom pomoću kojih problematizuje simbole moći kroz koje se vrši manipulacija u svesti čoveka. Izložba u KONTAKT Galeriji SKC –a u Kragujevcu u velikoj meri je fokusirana na motiv novca. Kako sam umetnik kaže “novac je narasprostranjeniji fenomen ljudskog društva, koji ujedno predstavlja jedan od najvećih pronalazaka u istoriji čovečanstva. Uživa poštovanje svih stanovnika planete, svih nacija i veroispovesti”. Rad „Wast ist Hirst“ predstavlja na prvi pogled duhovitu interpretaciju retorike britanskog umetnika-milionera, Demijena Hirsta kroz vizuelnu poetiku Miće Stajčiča. „Referisanje na Demijena Hirsta kao simbol i otelotvorenje neoliberalne kulturne matrice u okviru koje se insistira na komercijalizaciji umetnika, umetnosti i institucija nameće pitanje njihovog položaja u kapitalističkom sistemu proizvodnje gde je profit najbitniji“.    Ovo je značajno kada govorimo o kvalitetu produkcije i nekom opštem touch and feel efektu Stajčićevih radova, koji se služi estetikom reklamne industrije i masovne proizvodnje. Diznijevi karakteri s druge strane, pojavljuju se u radu savremenih umetnika kao simboli popularne kulture, konzumentskog društva i industrije zabave koju danas predstavlja multinacionalna korporacija Dizni. Mića Stajčić ih koisti kao paradigmu crtanog filma, kao poznate ličnosti i opšte mesto detinjstva zahvaljujući kojima postiže neposrednost u komunikaciji sa publikom. Pluton za razliku od ostalih diznijevaca nema antropomorfne karakteristike, on je običan pas, i kao takav realističniji je od drugih karaktera. Labaratorijski akvarijum u koji je smeštena njegova polovina ovom radu daje notu zlokobnog. Novi fetiš u Stajčićevoj likovnosti, M&M bombonice, takođe ima morbidnu istoriju. Slatkiš je nastao tokom Drugog svetskog rata, kao biznis ideja sa elementima ratnog profiterstva. Računajući na nedostatak čokolade u ratu gospoda M&M, počeli su sa proizvodnjom čokoladnih bombona koje se teško tope i idealne su za sve vremenske uslove, a prve bombone su prodavali američkoj vojsci kao sredstvo za podizanje energije i poboljšanje raspoloženja. Njihov izgled podseća na proizvode farmaceutske industrije koju Hirst koristi kao motiv u svom delu baveći se dominantnim opsesijama savremenog čoveka - strahom od smrti i konzervacijom života. Rad takođe upućuje na profitabilnost oružanog sukoba u okviru kapitalističkih društveno-političkih i ekonomskih praksi ali i žudnju za jednostavnim i površnim zadovoljstvima (pseći život običnog čoveka – topovsko meso, žrtveni kunić, prepolovljeni Pluton, potrošač). Milorad Stajčić se prema sopstvenim rečima bavi „dijalektikom provokacije i intervencije u socijalnoj svesti“. Njegovo delo je angažovano i poziva na reakciju. Od publike zavisi šta je to što ovu izložbu čini jedinstvenom. 

Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti

Milorad Mića Stajčić 

Rođen 1977. godine u Beogradu, gde i dalje živi i radi. Diplomirao je na Fakultetu Organizacionih Nauka na smeru informacioni sistemi i na Fakultetu Likovnih Umetnosti na smeru vajarstvo u klasi prof. Mrđana Bajića. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti na smeru vajarstvo, u Beogradu. U svom umetničkom radu osim skulpture izražava se i putem  instalacija, video radova, performansa, fotografije.  Izlaže samostalno od 2009. i grupno u zemlji i inostranstvu. Član je vajarske sekcije ULUS-a i umetničke grupe Dimenzija. Autor je dela u javnom prostoru. 

gmilorad@gmail.com
www.mravorad.com
http://www.nesovicfinearts.com/milorad-mica-stajcic


was ist hirst m stajcic.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner