Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
Galerija SKC 2017-05-23 20:00h
  Hidden - Boris Burić


Hidden

U savremenom ruskom romanu Betmen Apolo autor Viktor Peljevin kroz fikciju analizira poredak u kom se čovečanstvo danas 'zateklo'. Skicirajući mogući uzročno-posledični lanac predatora, moći i interesa Peljevin u prvi plan ističe ljudsku svest kao materijal koji se lako oblikuje, kojim se lako manipuliše. Obmanuti i pravilno instruirani ljudi postaju sami svoji mučitelji i tamničari ubeđeni da žive kako mora, spremni da ne vide očigledno. U piku romana glavni junak, filozofski osvešćen vampir,  posećuje betmena Apola, imperatora sveta, severno-američkog Velikog miša, vladara svih vampira koji živi u moru, na brodu nosaču aviona daleko od očiju sveta 

„Kroz prozor sam ugledao brod. Ogroman i crn, krajnje jednostavnog oblika... Čim sam najzad dozvolio sebi da vidim brod, u glavi mi je nešto puklo kao da je u njoj eksplodirala petarda, i iste sekunde odvraćanje i strah su prošli. Ali u tom trenutku sam shvatio da bih pored ove džinovske lađe mogao da proživim čitav život, stalno je streljajući pogledom – i nijednom je ne bih primetio... Postalo mi je strašno da gledam crnu lađu. Tako strašno da je u mojoj glavi nešto popustilo, i ja je odjednom više nisam video. Uopšte.“ (Betmen Apolo, V. Peljevin)

Sigurno je i siromašnom ostrvskom ribaru, zagledanom u pučinu i sopstvenu egzistenciju, nepodnošljivo strašno da do kraja sagleda čemu služe i kako funkcionišu internacionalne offshore kompanije koje neprimetno rade svoj posao na njegovom malom ostrvu. Zato mu je lakše da zažmuri na jedno ili oba oka i da s dragim ljudima peva karaoke. Kao i svima nama.

Pojava nevidljivog prisustva je tema serije fotografija Hidden koju je Boris Burić napravio tokom svog rezidencionalnog boravka u ribarskom selu Canical na ostrvu Madeira januara 2016. godine. Sam odnos celina koje na malom ostrvu funkcionišu autonomno i paralelno nametnuo se kao ‘egzotika’ vredna putopisnog narativa. Kao i glavni junak Peljevinovog romana Boris je sleteo na Madeiru i umesto jednostavnog pravolinijskog saznavanja o prirodi, životu i običajima stanovništva pred njim se realnost izlomila u više ravni spojenih ogradama koje ih razdvajaju – siromašna ribarska naselja, offshore kompanije, sterilni i prazni hotelski kompleksi, industrija. 

Na Madeiri siromašni ribari žive teško u raju. Jer su u tuđem raju – raju za turiste, raju za biznis, fiskalnom raju! Pojedini lokalci shvataju da se tu ne osećaju dobro i oni veruju da je njihov raj nedge drugo. U to veruje i Ana Margarida Menezes, lokalna umetnica performerka koja je sa Borisom obilazila ostrvo vodeći ga do njegovih samih granica – do kapija offshore kompanija gde su ih zaustavljali stražari, zabranjivali im dalji prolaz i brisali fotografije sa Borisovog aparata. Tako su neke fotografije nestale a nadomestile su ih fotografije cipela zaustavljenih pred ogradama, performativno polivenih benzinom. Ana Margarida se često nalazi u kadrovima kao komentar ili prisustvo onoga što postoji ali se ne vidi. Ona diskretnim gestovima u različitim ambijentima komentariše život na ostrvu čime fotografije ove serije određuje kao režirani narativni tok kako će ih kasnije Boris i tretirati pri izlaganju i prezentaciji.
Marija Radoš


Boris Burić rođen je 1981. godine, živi i radi u Beogradu. Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija završava 2005. godine. Fotografijom se bavi od 2007. godine. Pored ličnih projekata sarađivao je i sa drugim umetnicima (Fokus Grupa, Ivana Ivković, Lidija Delić, Svetlana Radenković, Jasmina Cibic, Nina Galić, Ana Margarida Menazes, Jota Mombaca..) i galerijama (Remont, Muzej Savremene Umetnosti Beograda, U10, Kulturni Centar Beograda...). Dugogodišnji je saradnik galerije Remont u kojoj je u decembru 2015. i 2016. godine imao samostalne izložbe. Učestvovao na više grupnih izložbi: „Nešto/Ništa” u Opservatorijumu u martu 2015. god. „Tuđe Haljine” u novembru 2015. god u Art radionici Lazareti, Dubrovnik. U januaru 2016. učestvuje na rezidencionalnom boravku „Multimadeira” u Portugalu gde je u saradnji sa umetnicom Anom Margaridom Menezes radio na projektu „Hidden” koji je u februaru 2016 god. bio predstavljen u Funchalu i Caniçalu (Madeira). 


boris buric hidden.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner