Студентски Културни Центар Kragujevac

Музички програм
Књижевни и трибински
Позоришни програм
Фолклорни програм

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerЛиковни програм
КОНТАКТ Галерија СКЦ 2018-10-09 20:00h
  Проширени предео - Немања Лаđић


КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ
уторак, 9. октобар 2018. у 20х

Проширени предео, Немања Лаđић, видео инсталације

Изложба Проширени предео аутора Немање Лаđића биће отворена у КОНТАКТ Галерији СКЦ у уторак 9. октоbrа 2018. године у 20 сати. Публика ће изложбу моћи да погледа до 31. отоbrа 2018. године.

Проширени предео 

Кроз поступак архивирања добијамо низове информација које се у зависности од контекста могу тумачити на различите начине. Čак и ако један архив чини низ истинитих података, то не гарантује веродостојност наратива који може да настане интерпретацијом тих чињеница. Изложбу Проширени предео чине видео радови базирани на архивима картких снимака истог или сличног мотива, који су заједно део једног општег предела, односно окружења заснованог на јединственом току информација. У оквиру физичке материјалности призора, снимци се комбинују, акумулирају и доводе у различите контексте. Тиме се физички, аритметички простор проширује ка нематеријалном простору тока информација.
Радови Спиелухр и Папиерсцхнитзел су базирани на статичним сценама, на низу слика као својеврсном архиву. У оба рада слике се интерепретирају тако да од њих настаје нови скуп информација - колажирајући делове кадра или преводећи светлосне акценте у звук. У оба рада је присутно увоđење покрета у статични материјал, кретање са лева на десно, које сугерише механизам ишчитавања информација, односно почетак њиховог трансформисања у нови наратив, архив или други медиј.
У раду Сqуарес, са друге стране, материјал који се ниже пред посматрачем чине динамични видео снимци градских тргова, који прате погледе имагинарних посматрача. Акумулација и архивирање фрејмова видеа по одреđеном систему, па чак и појављивање грешака у структури простора, представља активан процес који се одвија непосредно пред посматрачем у галерији. Видео инсталација Фацторy такоđе је заснована на процесу акумулирања визуелних информација. Она заокружује једну целину дигиталних призора и даје им симболичан тон, јер је простор напуштеног фаbrичког комплекса приказан кроз настајање и нестајање светлосних записа, а могућност сагледавања целине зависи искључиво од наше способности да склопимо целину тренутно расположивих информација.

Немања Лаđић 

Немања Лаđиц́ је роđен у Београду 1984. Дипломирао је на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. у класи проф. Мрđана Бајиц́а, а 2011. завршио Трансмедиа програм на Синт Лукас универзитету у Бриселу. Излагао једанаест пута самостално и уц̌ествовао на ц̌етрдесетак групних изложби и фестивала, меđу којима су Простори одступања (Салон Музеја савремене уметности, Београд), 8 нац̌ина да се превазиđу простор и време (Салон МСУ), Имаге Талкс (Олд Јаил, Хасселт, Белгија) и други. У својим видео инсталацијама користи првенствено различите архиве снимака, где кроз комбиновање елемената истражује утицај савремених средстава комуникације на доживљај времена и простора, као и релативност процеса опажања у контексту технолошки условљеног, дигиталног света.

немањаладјиц@ицлоуд.цом
ууу.немањаладјиц.цом


<< Nazad

Претрага:Информациони Центар
Техника
Јавне набавке
Документа и прописи

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner