Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Likovni program
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerKnjiževni i tribinski program
SKC 2017-02-20 00:00h
  Марко Томаш у СКЦ Крагујевац


Марко Томаш, рођен у Љубљани 1978. године, живeo у Сарајеву, Сомбору, Мостару, Загребу, Сплиту…. Након много књига и градова, тренутно живи у Мостару. Један је од покретача и уредника часописа Колапс и припадајуће библиотеке. Новинске текстове објављивао је у БХ Данима, Гласу Истре и Ферал трибунеу. Водио је култну сплитску књижару УТОПИА. Поезију и прозу објављује у босанскохерцеговачкој, хрватској и српској периодици. Песме су му превођене на италијански, пољски, немачки и енглески језик. Новинар је портала zurnal.info.

"Булевар Народне Револуције"; збирка је поезије којом је Марко Томаш поставио широку дијагнозу. А без
дијагнозе не може почети лијечење. На читатељу је да прочита и препозна властите симптоме, ране свога
града, булеваре који дијеле његове љубави, људе, живот и свјетове, да закорачи на те своје пропале
револуције, хода њима и пријеђе их. Пријеђе на другу страну.

(Маријо Главаш)

Излазак збирке Булевар Народне Револуције је, или би требао бити, важан догађај за макар двије књижевности и за свакога коме је ужитак читања једна од посљедњих утјеха у ери површности и добу мањег отпора било чему. Битна је то, да поновимо, књига, за коју, као и за сваку велику поезију, треба нешто мира и спремност да се отрпе посљедице. Томаш, наиме, својим читатељима ради оно што је направио себи док је писао: разара утробу. И подсјећа на оно оно што желе заборавити до наредног рата. На, рецимо, то колике су шансе мира у свијету, када га зазива мис Босне и Херцеговине.

„Големо“, рекли би Мостарци за Маркову књигу. Остали немају друге него се сложити: ако имало држе до себе и до врхунске поезије, какву Томаш, настављајући традицију најбољег од херцеговачких пјесника, пише и живи.

(Емир Имамовић)

Почетак: 19 сати.
<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner