Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Likovni program
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerKnjiževni i tribinski program
SKC 2017-03-29 19:00h
  "Glineni kralj" Branke Selaković


Roman Branke Selaković "Glineni kralj", laureat nagrade "Miroslav Dereta" za 2016. godinu biće predstavljen u sredu, 29. marta u 19 sati.


Kreiranje identiteta i smisao uspeha, uz unapred osmišljen nedostatak etike, to je suština romana "Glineni kralj", srpske spisateljice, Branke Selaković. Ona, na duhovit način, govori o stereotipu "srećne porodice", anatemi palanačkog života i drami "malog čoveka" koji je prinuđen na amoralne izbore. Za ovo poetsko delo, o sunovratu društvenih vrednosti, Branka Selaković dobila je nagradu "Miroslav Dereta". Predstavljanjem knjige "Glineni kralj", SKC Kragujevac nastavlja dobru tradiciju vrednovanja ljudi od kulture koji odolevaju svim društvenim izazovima u današnjoj Srbiji.


"Neposredan i duhovit, prepoznatljiv u karaterističnim simbolima društvene sreće i palanačkog života i procesima društvene i političke traume i drame čoveka postavljenog pred surove izbore, Glineni kralj je istinski bildungsroman o odrastanju u prećutanim istinama i pristajanjima na amoralne izbore. Jedina katarza je u susretu sa istinom bolesti jer samo se na kraju život najbolje sagledava u svim protivurečnostima i značenjima. Stilski kompaktan, sa veoma visokom i izgrađenim narativom i stilom moderne fakture ovaj roman  svakako spada u sam vrh ovdašnje književne produkcije". (iz obrazloženja odluke žirija za dodelu nagrade "Miroslav Dereta")

Branka Selaković Milošević je pođena 4. februara 1985. godine u Užicu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Bavi se pisanjem poezije, proze, drama, eseja.

Objavila je:
Romani:
-„Narcisi bojeni crno“, (2006, 2013);
-„Kapija“, (2009);
-„Ljuta sam“, (2011).

Objavljuje u književnim zbornicima, antologijama poezije i proze, časopisima i sajtovima posvećenim književnosti i književnoj kritici. Njeni  radovi su zastupljeni u preko pedeset antologija i zbornika.
Za svoj književni rad je nagrađivana.
Priče i pesme su joj prevedene na nekoliko stranih jezika: engleski, španski, indonežanski, norveški, nemački.
Član je Udruženja književnika Srbije. Radi kao novinar u Radio Televiziji Srbije, Radio Beograd 1.
Živi i radi u Beogradu.<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner