Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Likovni program
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerKnjiževni i tribinski program
SKC 2018-06-06 00:00h
  Teme za široku potrošnju Nenada Glišića


Sreda, 6. jun, 20 časova. Govore: Milenko Srećković, urednik izdanja i Nenad Glišić, autor.

Knjiga „Teme za široku potrošnju“ jeste zbirka tekstova koji su pisani za informativne i analitičke portale u regionu. Podeljena u tri celine naše anksiozne stvarnosti – Beda politike, Politika bede i Brbljaonica, dotiče se raznih aspekata i fenomena koji nas okupiraju u svakodnevnom životu. Ovi tekstovi predstavljaju jedan od poslednjih izdanaka jedne zapostavljene forme u publicističkom stvaranju, a to je analitički komentar. Ne odričući se subjektivnosti, jer to i jeste nemoguće, ali čvrsto se držeći fakata, proverivih, javnih i svima dostupnih, ova knjiga dotiče se svakodnevnog funkcionisanja same suštine sistema u kome danas ne samo Srbija ili Balkan, već i znatno šire, žive. Teme jesu za široku potrošnju zato što je u knjizi tretirano sve ono što jeste bilo objavljivano na velikim medijima, o čemu je javnost više ili manje bila upoznata, ali se tek na ovakvom mestu vidi koliko informacija ostaje sakriveno, koliko se njima manipuliše i kuda sve to vodi.
Ovo je inače prva knjiga ovog autora koja ne pripada beletristici.

Iz pogovora Milenka Srećkovića:
…U vremenu kad je javni prostor zagađen plitkošću misli i opštim mestima, kada mladi ljudi mogu sve manje da saznaju od starijih, i sam sam začuđen neobjašnjivom velikodušnošću okolnosti koje su mi omogućile da od jedne osobe, tek neznatno starije od mene, naučim toliko toga važnog o životu, politici i umetnosti. Istu priliku imali su svi oni koji su sa Nenadom Glišićem ikada razgovarali, slušali njegova javna izlaganja ili učestvovali u radu književne radionice kragujevačkog SKC-a.
Po mnogo čemu, Glišić je jedna retko beskompromisna osoba – još ređa po tome što je njegova beskompromisnost daleko od svake ozlojeđenosti i cinizma. No, uprkos svom „džentlmenskom” držanju, njegov stav je nesumnjivo izričit i nepopustljiv, a njegova ličnost „čvrsto ustrojena” i „oštro izbrušena” – što je primetno kako u njegovim mislima i usmenim izlaganjima, tako i u njegovoj poeziji i političkom angažmanu u celini. Glišić je direktan i beskompromisan i u svojoj poeziji. Ona ne poetizuje život, već ga svodi na temeljne savremene, društvene, političke i egzistencijalne kontradikcije, aporije, paradokse. To je u isti mah i glas jedne temeljne apokalipse, i glas budućnosti – a takav odnos prema realnosti upravo je ono što je ovakvom „duhu vremena” potrebno. U svakom svom činu i nastupu – u poeziji, publicistici, javnom govorništvu, kao i konkretnim političkim aktivnostima – Nenad Glišić je angažovan, i to u najpozitivnijem smislu reči: a takva je i ova zbirka njegovih tekstova, sastavljena pretežno od članaka objavljenih u levičarskom internet glasilu „Bilten”, u kojoj jasno dolazi do izražaja njegova spremnost da balkanske političke pojave nazove pravim imenom i analizira ih konkretno, direktno, bez zaziranja i eufemizama. Život na rubovima kapitalističkog „luksuza” predstavljen je onakav kakav je, u svoj svojoj bedi, korumpiranosti i beznađu. ..


<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner